Zobacz temat
Eaglets Chopper Team :: KING :: King - Naprawy
Wymiana łożysk koła przedniego - M4tig
|
|
matig |
Dodany dnia 30-08-2012 12:19
|
Biker ![]() Postów: 113 Data rejestracji: 21.07.12 |
Cześć, jest to mój pierwszy artykuł i będe starać się, aby był przejrzysty. 1. Kupno łożysk, ja zrobiłem to w sklepie ''RolMax'' w zabrzu. Łożyska 6301 2rs z SKF. Kosztują 14zł szt, ja płaciłem za dwa 10zł po rabacie na firme ![]() ![]() 2. Bierzemy Chopper'a i ustawiamy na stopce, a z drugiej strony lewarek którym go podnosimy.. Po tej operacji mamy przednie koło swobodnie w górze. ![]() ![]() 3. Bierzemy klucze 17 jak i 14, i odkręcamy piaste/oske koła. po odkręceniu nakrętki wyciągamy a koło spada na dół. Od strony tarczy mamy tuleje, abu jej nie zgubić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4. Kładziemy sobie koło i wyciągamy uszczelniacze, ja zrobiłem to śrubokrętem płaskim. Zeszły bez problemu. Wyciągamy napęd ślimaka jak i uszczelniacz. ![]() ![]() ![]() 5. I mamy gołe łożyska. U mnie były w stanie krytycznym, luzy straszne. ![]() ![]() 6. Wybijamy łożyska, to trudna część. Moje prawdopodobnie były tu od nowości, i ciężko było je wysunąć. Płaski śrubokręt jak największy wkładamy do środka i staramy sie uderzać w łożysko.. Pomagałem sobie także ośką, wkładając ją pod kątem i pukając.. ![]() 7. Po wyjęciu łożysk wylatuje ze środka tuleja, bardzo ważna. ![]() 8. Wkładanie nowych łożysk: Robiłem to nasadką 27. Idelanie pasuje a łożysko wchodzi równo. Pukamy młoteczkiem. ![]() ![]() 9. Po włożeniu jednego łożyska wkładamy ważną tuleje: ![]() ![]() 10. Teraz czas na drugie łożysko, podstawiłem sobie dwa klocki aby tarczy nie uszkodzić: ![]() 11. Wbijamy łożysko jak wcześniej z nasadką. ![]() 12. Koniec z łożyskami, teraz wkładamy napęd licznika i wszystko do kupy: ![]() ![]() ![]() ![]() 13. wkładanie koła do lag, i tu koniec: ![]() --------------------- Plusy wymiany to brak nieprzyjemnych dżwięków a co najważniejsze koło przestaje mieć ''bicia''. Nie podskakuje i jedzie się bardzo komfortowo. Polecam, za nieduży kosz poprawi sie prowadzenie ![]() Edytowane przez matig dnia 30-08-2012 12:36 |
|
|
KML_TDU |
Dodany dnia 30-08-2012 15:55
|
Moderator![]() Postów: 412 Data rejestracji: 13.04.12 |
Czy dobrzewidze, założyłeś stare simmeringi?? Ja radziłbym je wymienić bo przy demontażu i ponownym montażu łatwo je uszkodzić a jakoś specjalnie drogie ani niedostępne też nie są. |
|
|
matig |
Dodany dnia 30-08-2012 16:47
|
Biker ![]() Postów: 113 Data rejestracji: 21.07.12 |
Tak.Nie pomyślałem o tym, poza tym mój dobrze trzyma po skróceniu sprężynki w nim. |
|
Przeskocz do forum: |