Zobacz temat
Eaglets Chopper Team :: INNE :: Prawo i przepisy
Strona 2 z 2: 12
|
Taryfikator ,kodeks wykroczeń
|
|
George |
Dodany dnia 17-03-2010 21:50
|
![]() Początkujący biker ![]() Postów: 29 Data rejestracji: 16.03.10 |
Tak ale żeby cie znajść muszą mieć zdjęcie twojej twarzy ,lub zdjęcie rejestracji ..a co do twarzy to z tym marnie raczej na zdjęciach z fotoradarow chyba że to sa naprawde prędkości za 100zł ... więc bardziej bazują na rejestracji bo jeżeli tego nie widać to nikt nie bedzie tydzień szukal kogoś za 100zł bo mają leprze srawy do roboty SZLACHTA WOZI SIE JEDNOŚLADAMI |
|
|
George |
Dodany dnia 17-03-2010 21:52
|
Hajdii czytaj ze zrozumieniem na motorze nawet jak spuścisz głowe ,a radar cyknie ci fote z tyłu to ci nic nie da bo mandat przyjdzie na właścicela pojazdu teraz twarz nie ejst ważna zawsze mandat dostaje właściciel na którego jest zarejestrowany pojazd Sory za post pod postem Edytowane przez George dnia 17-03-2010 21:53 SZLACHTA WOZI SIE JEDNOŚLADAMI |
|
|
Szczepan119 |
Dodany dnia 23-03-2010 21:51
|
SuperVIP![]() Postów: 3 Data rejestracji: 23.03.10 |
Mnie ostatnio zatrzymali na Knighcie![]() ![]() ![]() |
|
|
karol208 |
Dodany dnia 23-03-2010 21:55
|
![]() SuperVIP ![]() Postów: 6 Data rejestracji: 16.03.10 |
George napisał/a: Hajdii czytaj ze zrozumieniem na motorze nawet jak spuścisz głowe ,a radar cyknie ci fote z tyłu to ci nic nie da bo mandat przyjdzie na właścicela pojazdu teraz twarz nie ejst ważna zawsze mandat dostaje właściciel na którego jest zarejestrowany pojazd Sory za post pod postem Tu się mylisz wzywany jest właściciel pojazdu, i ustalany jest kierujący |
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 23-03-2010 22:08
|
![]() Administrator ![]() Postów: 145 Data rejestracji: 16.03.10 |
George napisał/a: A na jakie konto dostaje punkty karne ja sie pytam grzecznie ?? A no to ja ci odpowiem, na twoje konto, na kierowcę. |
|
|
Misior933 |
Dodany dnia 23-03-2010 23:12
|
Początkujący biker ![]() Postów: 17 Data rejestracji: 19.03.10 |
czyli ze co na karte motorowerowa tez moge dostawac punkty? Uzbieram 21 i mi karte zabiorą![]() http://www.polska...exas/37980 Bo zycie jest po to by smigac na moto ![]() Prawie 11tys juz za mną ![]() |
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 24-03-2010 08:59
|
![]() Administrator ![]() Postów: 145 Data rejestracji: 16.03.10 |
A załóżmy że masz prawo jazdy A, B i C, to myślisz że na każdą kategorie masz osobne punkty? wszystko dostajesz na siebie, nie na dokument, a nie wiem jakie będą konsekwencje przy karcie motorowerowej ;D no i chyba 24pkt teraz są... |
|
|
George |
Dodany dnia 26-03-2010 19:12
|
karol208 napisał/a: George napisał/a: Hajdii czytaj ze zrozumieniem na motorze nawet jak spuścisz głowe ,a radar cyknie ci fote z tyłu to ci nic nie da bo mandat przyjdzie na właścicela pojazdu teraz twarz nie ejst ważna zawsze mandat dostaje właściciel na którego jest zarejestrowany pojazd Sory za post pod postem Tu się mylisz wzywany jest właściciel pojazdu, i ustalany jest kierujący Jeżeli nie wypisałeś upoważnienia dla kierującego twoim pojazdem to tyle ci sie zda twoje tłumaczenie ... bo wedle prawa jest wymagane upoważnienie kiedy pożyczasz pojazd .... Jarecki_kombinator napisał/a: George napisał/a: A na jakie konto dostaje punkty karne ja sie pytam grzecznie ?? A no to ja ci odpowiem, na twoje konto, na kierowcę. Jeżeli nei posiadasz prawa jazdy nie mogą ci wlepić żadnych punktów ...bo gdyby coś to nie mają ci czego zabrać więc sie mylisz troche prawa radze poczytać... Jarecki_kombinator napisał/a: A załóżmy że masz prawo jazdy A, B i C, to myślisz że na każdą kategorie masz osobne punkty? wszystko dostajesz na siebie, nie na dokument, a nie wiem jakie będą konsekwencje przy karcie motorowerowej ;D no i chyba 24pkt teraz są... Nie ma osobnych kont na punkty uzbierasz 24 i dostajesz przewidywaną kare za przekroczenie punktów nie ważne jakim pojazdem je nabiłeś czy Motorem,samochodem czy ciężarówką SZLACHTA WOZI SIE JEDNOŚLADAMI |
|
|
karol208 |
Dodany dnia 26-03-2010 20:06
|
Do roku czasu posiadania prawa jazdy jest 21pkt, upoważnienie na poruszanie się autem czyimś musisz miec tylko w przypadku wyjazdu za granicę i to sporządzone przez notariusza, a jeżeli dostaniesz fotke z fotoradaru to poszukiwany jest kierujący, poprzez właściciela a jeżeli właściciel utrudnia wskazanie kierowcy to sprawa jest kierowana do sądu i wtedy koszty wzrastają. Inaczej jest w przypadku gdy na foto nie widać twarzy wtedy nie ma kogo ukarać i ponosi koszta właściciel pojazdu |
|
|
George |
Dodany dnia 26-03-2010 20:11
|
A kiedy czytałeś nowe prawo tak że sie grzecznie zapytam... Bo z tegho co ja wiem i czytałem w prawie to nie ważne kto jechał samochodem mandat z fotoradaru dostaje wlasciciel pojazdu ..a jeżeli potrafisz prawnie udowodnić iż jest inaczej to czek na odpis artykułów z ustawy która potwierzdza to co mówisz SZLACHTA WOZI SIE JEDNOŚLADAMI |
|
|
karol208 |
Dodany dnia 26-03-2010 20:32
|
http://www.mmszcz...egory=news W rzeczywistości jest inaczej wiem bo nie raz miałem, a samochodami jeżdzę w firmie więc własnością moją nie są. Chcesz powiedzieć że np.moja szefowa która ma na siebie 7aut dostanie mandat za każdego i punkty? ![]() Edytowane przez karol208 dnia 26-03-2010 20:39 |
|
|
jaro247 |
Dodany dnia 26-03-2010 21:37
|
![]() Biker ![]() Postów: 113 Data rejestracji: 16.03.10 |
nie.Z tego co wiem zeby jezdzic sluzbowym samochodem trzeba miec pozwolenie.Jezeli masz pozwolenie czyli pisemna zgode na to ze mozesz poruszac sie danym pojazdem to bierzesz odpowidzialnosc za np.zdjecia z fotoradaru.Przynajmniej tak mi sie wydaje. |
|
|
misiek735 |
Dodany dnia 02-04-2010 15:52
|
Początkujący biker![]() Postów: 43 Data rejestracji: 18.03.10 |
Panowie, jeśli chodzi o sprzęty jakie posiadamy (choppery) to nie rozumiem jak mogą wam zrobić zdjęcie twarzy...![]() Ja zawsze zakładam na usta(przykrywam) chustę, następnie idą okulary-przyciemniane oczywiście-oraz do tego jako podstawa-kask, a tak dokładnie orzech ![]() Nie rozumiem ludzi którzy jeżdżą na chopperze w kasku z szybką... to już totalna "szydera" (nikt nie musi się zgadzać z moim zdaniem ![]() |
|
|
Bartek |
Dodany dnia 02-04-2010 15:54
|
SuperVIP![]() Postów: 3 Data rejestracji: 16.03.10 |
przecież jak ci zrobią zdjęcie przodu to nie mają rejestracji a jak zdjęcie tyłu to nie mają twarzy ![]() ![]() => http://www.polska...KING/89504 <= |
|
|
Hiszpan |
Dodany dnia 02-04-2010 17:03
|
![]() Doświadczony biker ![]() Postów: 271 Data rejestracji: 16.03.10 |
Ale mają rejestrację i mogą dojść kto to, a potem po nitce do kłębka iii... ale radary zazwyczaj robią zdjęcie z przodu więc zbytnio nie ma jak zatrzymać motocykla. Gorzej jak Ci przysuszą radarem w trasie i się puszczą za Tobą ![]() Bo.. bob... bobber! ![]() Jeśli jesteś dzieckiem neo, jeśli nie wiesz co piszesz, to uprzejmie wyp... proszę. |
|
|
motocyklista |
Dodany dnia 05-04-2010 16:09
|
Początkujący biker![]() Postów: 13 Data rejestracji: 29.03.10 |
sprawa wygląda tak czy mogę wozic drógą osobę jeżeli mam 15 lat?? na różnych stronach internetowych piszą różnie że można że nie że dopiero od 17 lat a jak to jest naprawdę??
http://www.polska...KING/75936 moja zabawka ![]() |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 20-05-2010 17:26
|
![]() Moderator ![]() Postów: 739 Data rejestracji: 20.05.10 |
Niby w tym temacie dawno nikt nie pisał ale niektóre wypowiedzi mnie rozkładają (śmiechem z nich) więc się wypowiem. Fotoradar. Pstryka zdjęcia i w kas i w tyłek więc proszę nie pi******* głupot że tylko z przodu. Obecne modele nawet rozróżniają samochód osobowy od ciężarówki (jest inna tolerancja dla tych grup pojazdów - osobowy może jechać o 30km/h szybciej i nie pstryknie a ciężarówka o 20 i już pstryka - zależy jak ustawią mundurowi). Nie jestem w tej chili na bieżąco czy już punkty z fotografów usunęli czy jeszcze nie (takie były plany) więc powiem jak jest z punktami w ogólnym przypadku. Pan X pożyczył koledze auto (żadne pozwolenia na piśmie nie są do tego wymagane jak ktoś pisał wcześniej), kolega jechał przed fotografem i dostał pamiątkowe zdjęcie. Po numerach tablic policja doszła że to auto Pana X i do niego przychodzi wezwanie. Pan X się tłumaczy że to jego kolega jechał więc policja każe mu go przyprowadzić, gdy ten przyjdzie i się przyzna sprawa załatwiona. Gdy jednak nie przyjdzie to Pan X musi przyjąć mandat, jak odmówi sprawa trafia do sądu, więc do mandatu i punktów dojdą koszty procesu. Stąd właśnie pomysł by usunąć punkty karne z fotografów co ułatwi życie policji, wyślą mandat właścicielowi i on musi go zapłacić, a czy ze swoich pieniędzy czy weźmie je od kolegi to już służb nie obchodzi. Przekroczenie prędkości motorowerem. Na ograniczeniach do 30-40km/h nie spotkałem fotoradarów, zwykle są od 50km/h wzwyż(jednak przy 51 czy 55km/h nie robią zdjęć tylko dopiero około 20 i więcej km/h), więc skoro motorower (pojazd o prędkości do 45km/h) osiąga 70km/h to jest to już motocykl, czyli policja może zabrać dowód lub żądać wyjaśnień (jak było z górki to może przejdzie). Zdjęcie w kask. No cóż raczej nie sądzę by się chcieli bawić w poszukiwanie ale lepiej dmuchać na zimne i tak jak wszyscy kierowcy zwalniać widząc maszt i mamy święty spokój. Punkty. Fakt punkty dostaje tylko ten co ma prawo jazdy, ale KAŻDY dostanie mandacik do zapłaty, a w przypadku małoletnich i powtarzalności wykroczenia sprawa może obić się o sąd rodzinny. Co robić gdy zabiorą dowód? Jeżeli mamy napis na cylindrze 49ccm to zakładamy stary zablokowany moduł i bez kombinowania przechodzimy przegląd, że pojazd nie rozwija więcej jak ustawowe 45km/h, w przypadku napisu większego możemy założyć stary cylinder i moduł lub coś kombinować. Edytowane przez hansrpg dnia 20-05-2010 17:30 |
|
Strona 2 z 2: 12
Przeskocz do forum: |