-18 ℃
teraz
-16 ℃
noc
Zobacz temat
 Drukuj temat
Kat. A od 24 lat? Raczej tak.
jnqwy
#41 Drukuj posta
Dodany dnia 12-09-2010 10:09
Awatar

Biker

Data rejestracji: 20.03.10

coś za coś ;] mi to nie przeszkadza..

pce

marcin113
#42 Drukuj posta
Dodany dnia 08-11-2010 16:06
Doświadczony biker

Data rejestracji: 26.03.10

hansrpg napisał/a:
trucker0000 napisał/a:...HWDP

Podejrzewam że twoje jedyne kontakty z policją ograniczyły się do GTA i eurobiznesu, więc skad to HWDP? Czyżby taka moda?
Ponadto jak to H ma być skrótem od potocznej nazwy męskiego przyrodzenia to piszemy przez CH.

Kolega w tym przypadku miał na myśli "chwała wszystkim dobrym policjantom" (wiem że przez "ch" ale tak jakoś nie mogłem się powstrzymać)

Ja bym powiedział że to znów dyskryminuje motocyklistów bo autkiem o mocy i masie sporo większej jak sie wcoś wyrąbiemy spowoduje o wiele większe szkody niż motorem więc powinno zostać jak jest od 18
Edytowane przez marcin113 dnia 08-11-2010 16:13
15.05.2012 Teoria + Praktyka +

DragStar 125

hansrpg
#43 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 00:34
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 20.05.10

Ale w aucie masz strefy zgniotu, pasy, airbagi w nowszych a w moto masz tylko... gówno masz tak prawdę powiedziawszy więc porównanie konsekwencji wypadku tu i tu to jak porównywać Chopina do boeinga 747 - brak odniesienia.
Młody człowiek z burzą hormonów w sobie ma gorszą ocenę ryzyka niż osoba o te 5-6 lat starsza więc pomysł nie jest taki zły jak się wydaje.
Pytanie do każdego z was : Czy mając 18letniego syna który jeździł 125 niech nawet 20konną przez 2 lata pozwolili byście mu wsiąść na prawie 200konną R1 ? Nie wydaje mi się. Więc nie dziwcie się ustawodawcom, że chcą tymi restrykcyjnymi przepisami chronić młodych ludzi.
Edytowane przez hansrpg dnia 09-11-2010 00:46
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

hansrpg
#44 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 10:10
Awatar

Moderator

Czy dziewczyna widząc przystojnego chłopaka na przystanku stawia moto an gumie by zaszpanować? Czy stojąc na światłach i widząc inny motocykl pomknie jak szalona by udowodnić że jest lepsza? Czy będzie się popisywać przed kolegami jakich to ona trików nie potrafi i jakich prędkości rozwinąć na osiedlowej drodze?
Odpowiedź brzmi nie. Pomijam tu przyczyny spokojniejszej jazdy kobiet takie jak inny model zachować (kobieta z reguły jest bardziej opiekuńcza, mężczyzna bardziej wojowniczy - uwarunkowania ewolucyjne) jak i brak testosteronu, kobieta na motocyklu to jeszcze w naszej kulturze to rzadkość, sam fakt że dziewczyna jeździ na moto czyni ją bardziej atrakcyjną, chłopak jak mówi że ma motocykl to słyszy "no i ? " więc musi się popisywać by podnieść w swoim mniemaniu swoją atrakcyjność.
Teraz pewnie kilka osób chce napisać coś w stylu "kolega zaraz po kursie kupił lytra i już 3 lata jeździ bez wypadków" no dobra, wyjątek potwierdza regułę, ale ile było przypadków że ktoś nawet na 70-80 konnej 600 miał poważny wypadek, połamane kości, wózek, śmierć, ten system ma zapobiegać głupim decyzjom dotyczącym wyboru sprzętu przy danym wieku i teoretycznie powinien działać, teoretycznie bo w praktyce jak wyjdzie to się okaże.
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

Dabbekk
#45 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 13:28
SuperVIP

Data rejestracji: 19.10.10

No mój kuzyn np to jest maniak prędkości jak miał 16 lat dostał rs 125, obecnie nią śmiga zarajestrowana na motorower, na 18 kupuje gsxr-a 1000 i znając go będzie jeździł jak poj**. Jak pierwszy raz był na jakimś tam zlocie w Bydgoszczy z kumplami co maja ninje 600 i drugi właśnie gsxr-a 1000 i tamte ziomki spali u swoich lasek, a on musiał wrocic do domu i pożyczył tego litra i juz 270km/h jechał a na następny dzień prawie cały bak mu wyjeździł...I on to naprawde jeździ, że szkoda słow np na łuku pod górkę 2 autobusy wyprzedza na slepego, a tej rsce jego to co chwile 160 wciska,po mieście np to 100-120 xd A my w takim mniejszym miasteczku mieszkamy obok Bydgoszczy;p
Edytowane przez Dabbekk dnia 09-11-2010 13:33

Swider
#46 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 14:32
Początkujący biker

Data rejestracji: 16.03.10

Dabbekk napisał/a:
A my w takim mniejszym miasteczku mieszkamy obok Bydgoszczy;p

Gdzie mieszkasz?
(;

Dabbekk
#47 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 14:40
SuperVIP

Koronowo, ty z tych okolic?

Swider
#48 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 14:42
Początkujący biker

Aktualnie mieszkam w Bydgoszczy :P Uczę się w tym żydowskim mieście :( Samochodówka
(;

Swider
#49 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 16:44
Początkujący biker

Nie. Nie mam nic do nich, ale to jest schemat Bydgosko-Toruński.
(;

hansrpg
#50 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 21:56
Awatar

Moderator

Aż kusi mnie sypnąć dowcipem antysemickim z pytaniem "czy ma pan coś przeciwko żydom?", ale sobie odpuszczę.
Dabbekk powiedz mi co za ogromny debil (a nawet gorzej) daje dziecku (bo inaczej nie nazwę 16-17sto latka) sportowego lytra by sobie do domu pojechał? Zamiast się tym szczycić powinieneś go tępić za totalny brak wyobraźni i narażanie czyjegoś życia, a że chłopaczek jest maniakiem prędkości to nie usprawiedliwia tego starszego idioty, tak ku przestrodze polecam ten demotywator
prof. J. Bralczyk

patryczekk344
#51 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2010 22:12
Awatar

Doświadczony biker

Powiem tak niech chłopak robi co chce on się zabije nikt tu z nas.. Tylko to że może zabić inną osobę jest w tym najgorsze.. Takich ludzi powinno się tępić... Wiadomo można jechać te 150 ale tylko wtedy jak jest dobra droga i nie przez miasto.. A nie po mieście jeżdżą jak debile..
http://www.polska...r-50/50701
PF 126p Forever ;) Resorem po ziemi :D
W sprawie kontaktu ze mną to przez FB w wyszukiwarce Pan Magiczny

hansrpg
#52 Drukuj posta
Dodany dnia 10-11-2010 10:35
Awatar

Moderator

EasyRider napisał/a:
A ja wyznaje zasade że jak droga na to pozwala nie ma innych aut to przez miasto można jechac i 300 dlatego 120km/h to nie jest jakiś wyczyn.

Jadąc te 300, no niech i 150km/h przez miasto każdej sekundy pokonujesz ponad 40 metrów, z osiedlowej dróżki wyjeżdża puszka, kierowca cię nie widział bo byłeś daleko, a jemu część widoku zasłaniały drzewa/krzaki/zaparkowane auta więc wjechał na ulicę jakby nigdy nic, ty go widzisz i co robisz? Przy 150 na bezpieczny manewr nie masz szans, zahamujesz? Powiedz mi jaka jest droga hamowania motocykla przy 150.
Mija ponad sekunda nim zdążysz wcisnąć klamkę do tego stopnia by klocki dotknęły tarczy - zrobisz wtedy ponad 50 metrów bez żadnego zwalniana, mając względnie dobrą technikę na dobrej nawierzchni przy idealnych warunkach samo hamowanie (bez tych 50m) zajmuje około 100m, na nawierzchni po jakiej się jeździ w mieście (dziury, łaty asfaltu, brud, piach) dochodzi jeszcze kolejne 100, zatem masz ponad 200 metrów na wyhamowanie przed puszką, czy zdążysz jak zobaczyłeś go ze 100m przed sobą? Jak to się skończy - jemu nic a czy będziesz żył zależy na co i jak upadniesz.
Brzmi to jak wywody starego pierdziela, ale jak dorwiesz pod De większy sprzęt to może powoli zaczniesz sobie zdawać sprawę z wielu potencjalnych zagrożeń o których nawet nie masz pojęcia.
Edytowane przez hansrpg dnia 10-11-2010 10:36
prof. J. Bralczyk

hansrpg
#53 Drukuj posta
Dodany dnia 10-11-2010 14:00
Awatar

Moderator

Pytanie kiedy droga na to pozwala? Jakaś obwodnica, droga szybkiego ruchu no mogę się zgodzić, ale w mieście gdzie masz co chwilę jakieś wyjazdy, skrzyżowania, przejścia dla pieszych, pieszych bez przejść, brud i piach na ulicy... więc w mieście to praktycznie nie wykonalne, co innego poza ale to już nie w mieście.
prof. J. Bralczyk

Dabbekk
#54 Drukuj posta
Dodany dnia 10-11-2010 14:57
SuperVIP

EasyRider napisał/a:
A ja wyznaje zasade że jak droga na to pozwala nie ma innych aut to przez miasto można jechac i 300 dlatego 120km/h to nie jest jakiś wyczyn.Jak wiesz kiedy tyle jechac i masz troche umiejętności to nic się nie stanie a co do tego twojego kuzyna to o tym gsxr według mnie to ci bajeczke pociska bo raz taki motor by go przewrócił dwa zaraz by na zakręcie poleciał trzy żaden człowiek nie dał by łebkowi takiego motoru nawet gdyby był totalnym debilem a co do tego 270 to jestem ciekawy gdzie on tak jechał po tej wsi ? Smieszne

Nie przewróciłby go bo ma prawie 190cm wzrostu i jest silny bo ćwiczy i wogóle( np ojciec nie może go na ręke pokonać ) nie poleciałby na zakręcie bo sam jeżdzi rska a ten litr to na lepszą przyczepnośc i wogóle, dalej nie dałby mu motoru? A jednak ten ziomek ma 22 lata był w "lekkiej" fazie alkoholowej i sam jeździ bez prawka, co do 270 to jechał na starym pasie startowym na ktorym zresztą adbywały się zloty motorów i tam jest ładna prosta droga długości nie wiem ok 3 km, a po trzecie to jest prawda bo przyjechał nim do mnie ale bałem się z nim jechać ;pp Easy jakbyś ty wiedział co on odwalił nie tylk oz motorami to byś spadł z krzesła ;p

http://www.youtub...Ke9rgB2xPY - to on:)

Wpisz sobie w youtubie pas startowy koronowo ;p
Edytowane przez Dabbekk dnia 10-11-2010 15:02

patryczekk344
#55 Drukuj posta
Dodany dnia 10-11-2010 23:00
Awatar

Doświadczony biker

No i co to takiego? palenie gumy to jest coś? Niech by się chłopak wykazał.. Palic gumę to umie każdy..

Easy- powodzenia jazdy jak popada śnieg lub deszcz na tym betonie.. Kawałek ode mnie jest taka droga betonowa. Powstała kilka lat temu.. Zero przyczepności jak jest gorąco lub popada.. Dużo aut jeździ tam powoli bo strach jechać szybciej

hansrpg
#56 Drukuj posta
Dodany dnia 10-11-2010 23:45
Awatar

Moderator

Robi się spory off top to może go zakończę, mój kolega hayabuzą leciał 307km/h przez miasto koło komendy, ale to był mój kolega a nie ja, więc przechwalanie się co czyj kolega zdziałał nie ma sensu bo głuchy telefon wiadomo jak działa, Patryczekk dobrze pisze kto chce się wykazać to na profesjonalny tor i wtedy porównać swój czas do tamtejszych rekordów, jak zbliżony to szacun, jak mocno odległy to gówno umiesz więc nie cwaniakuj, bo na prostej to i małpę można nauczyć jazdy.
Wracając do tematu proszę o wypowiedzi z nim związane.
prof. J. Bralczyk

marcin113
#57 Drukuj posta
Dodany dnia 11-11-2010 14:23
Doświadczony biker

Data rejestracji: 26.03.10

Powiem wam żebyście sobie darowali wypowiedzi typu " a mój kolega to miał 500 km/h przez miasto" każdy głupi może powiedzieć mój kolega to ma kawe 1.4l i zapierdziela ile fabryka dała. Wypowiadajcie się o swoich doświadczeniach a nie wymyślacie bajki o kolegach koniec ofa.
15.05.2012 Teoria + Praktyka +

DragStar 125

misiek735
#58 Drukuj posta
Dodany dnia 11-11-2010 19:36
Początkujący biker

Data rejestracji: 18.03.10

Ostatnio jak przewoziłem moją przyjaciółkę na moto, to bardziej zwróciła uwagę na kulturę jazdy, a nie na to że jadę te ileś tam kilometrów/h w terenie zabudowanym...

Rozumiem że hormony i emocje górą, ale może lepiej się wyładować na siłowni, niż zabijać innych i przy okazji siebie?

Przypominam że to temat co do Polskiego prawa, a nie opowieściach o "niewidzialnych" kumplach.

Wracając do tematu... Wiadomo już kiedy to wejdzie? Czy już wchodzi?
22 000 km za mną :) tylko 1 awaria : Ślimak szybkościomierza

patryczekk344
#59 Drukuj posta
Dodany dnia 11-11-2010 20:06
Awatar

Doświadczony biker

ja rozmawiałem z kolesiem z którym miałem wykłady na prawo jazdy ponieważ chciałem się zapisać także na A. I co do tematu podobno nie wejdzie ponieważ musiał by tam ktoś coś jeszcze podpisać. A że teraz dzieją się takie rzeczy w kraju to wątpię aby ktoś myślał o tym aby wprowadzić kategorię A od 24 lat. Do tego wszystkie nauki jazdy które mają możliwość robienia kategorii A musiały by dokupować nowe motocykle. I większość z nich by z tego zrezygnowała ;) Tyle mam do powiedzenia na ten temat. Co będzie okaże się po nowym roku

jaro247
#60 Drukuj posta
Dodany dnia 26-11-2010 19:15
Awatar

Biker

Ogłaszam, że dzisiaj tj. 26.11.2010r została podjeta ta oto uchwała http://motoryzacj...dy,1563637.Niestety prawko na kat.A od 24 lat. :/
Jak się dba, to się ma.

Przeskocz do forum: