Zobacz temat
Eaglets Chopper Team :: INNE :: Prawo i przepisy
Kat. A od 24 lat? Raczej tak.
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 07-09-2010 10:18
|
![]() Moderator ![]() Postów: 739 Data rejestracji: 20.05.10 |
Po tym jak rada ministrów przyjęła nowy projekt ustawy w lutym br. został on do przyjęcia przez sejm i senat oraz formalnie do podpisania przez prezydenta. Z powodu kwietniowej katastrofy lotniczej na jakiś czas większość ustaw została zawieszona (żałoba i wybory) to wkrótce powróci (do wsi) na wiejską pod głosowanie p.osłów - mowa tu o nowelizacji/nowej ustawie dotyczącej wymagań na poszczególne kategorie prawa jazdy. Detalem jest wprowadzenie kategorii AM (pojazdy wolnobieżne do 350kg od 14 lat) gdyż chcę się skupić na obostrzeniach przepisów dotyczących kategorii A. Ostatnimi czasy ciągle w mediach słyszymy jak to motocyklista/ka wjechał/a w pieszych na przejściu, zginął w wypadku itd. Głosy społeczeństwa że jeżdżą jak szaleni z linkami na szyi tylko się podnoszą po takich newsach, jest to wodą na młyn dla partii politycznych które będą chciały zaostrzyć kryteria przyznawania prawka na motocykle więc pewnie ustawa bez większych problemów przejdzie. Oto jak się przedstawia to co najprawdopodobniej będzie obowiązywać od przyszłego roku. Prawo jazdy kategorii A1 pozostanie jak było - 16 lat, pojemność do 125ccm, moc nie większa niż 11kW (15KM). Nowa kategoria A2 - od 18 lat, pojazdy o mocy nie przekraczającej 35kW (47KM) i stosunku mocy do masy nie większym niż 0,272 KM/kg (czyli np maszyna o wadze 100kg nie może mieć więcej niż 27,2 konia mechanicznego mocy). Dopiero po 2 latach posiadania jednej z tych kategorii można będzie ubiegać się o kat. A (czyli bez limitów). Chcąc bezpośrednio zrobić A (bez A1 lub A2) musimy poczekać do 24 roku życia. Swoimi podejrzeniami do sprytnego sposobu obchodzenia przepisów przez naszych rodaków podzielę się później (jeden momentalnie mi zaświtał w głowie). Zapraszam do dyskusji na temat co o tym sądzicie. Może rozpocznę. Zakładając uczciwość społeczeństwa to powinno wpłynąć w znaczny sposób na poprawę bezpieczeństwa. Taki nie mający jeszcze zbyt dobrze poukładane 18-latek już nie siądzie na + litrowego potwora by na pierwszym winklu przy 150 zedrzeć skórę w celu odsłonięcia połamanych kości, tylko będzie się uczył od mniejszych mocy, na których owszem można i to dość zaj****cie się wyglebić ale jest większe prawdopodobieństwo że przeżyje i coś w czaszce zacznie trybić że motocykl nie jest zabawką a ulice to nie tor wyścigowy. Znając nasze szare realia poprawienie bezpieczeństwa (w ilości zmniejszenia liczny wypadków o X %) będzie znacznie niższe niż oczekuje tego ustawodawca jednak jakieś na pewno będzie - winna temu będzie polska pomysłowość i chęć obchodzenia przepisów. Edytowane przez hansrpg dnia 07-09-2010 11:51 "Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
zarazonymotocyklami |
Dodany dnia 07-09-2010 13:20
|
![]() SuperVIP ![]() Postów: 9 Data rejestracji: 21.07.10 |
No dobra.. Wszystko ładnie, pięknie.. Prawo jazdy będzie można uzyskać dopiero po ukończeniu 24 lat.. Tak jak wspomniałeś ustawodawca przewiduje znaczną poprawę bezpieczeństwa oraz mniej wypadków, ale prawda jest taka, że większość młodych ludzi zacznie jeździć na motocyklach bez prawa jazdy, a co za tym idzie, gdy zobaczą radiowóz stojący gdzieś przy drodze na patrolu to od razu taki 18-latek odkręci manetkę do oporu i zacznie uciekać. Chyba wszyscy wiemy co może się wtedy stać z takim motocyklistą. Mogę się zgodzić z tym, że tacy młodzi ludzie mają nie do końca poukładane w głowie, ale nie WSZYSCY! Ci, którzy mają trochę rozsądku i rozwagi zapewne nie będą leżeć na pierwszym zakręcie (przynajmniej nie przez głupotę). Człowiek, który wymyśla takie ustawy musi naprawdę nie wiedzieć jaka jest duża część polskiej młodzieży i nie przewiduje tego, że ilość kierowców jeżdżących bez prawka wzrośnie i to znacznie.. Niech oni się lepiej pukną w te swoje puste łby i zaczną zajmować się poważnymi sprawami, bo w końcu dojdzie do tego, że będziemy jeździć samochodami w kaskach..!
Edytowane przez zarazonymotocyklami dnia 07-09-2010 13:21 |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 07-09-2010 13:48
|
Nie napisałem wcześniej że podobnie rozwiązanie funkcjonuje od wielu lat w Niemczech i tam się sprawdziło - jednak tam jest zupełnie inna mentalność i duuużo większe kary nakładane są za łamanie przepisów.
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
zarazonymotocyklami |
Dodany dnia 07-09-2010 15:25
|
Więc sam widzisz.. Gdyby w Polsce kary były o wiele większe to zapewne zniechęcałoby to młodych ludzi do jeżdżenia bez prawa jazdy jak również wszyscy kierowcy byliby bardziej ostrożni co niosło by za sobą poprawę bezpieczeństwa na polskich drogach. Chociaż jestem pewien, że gdyby miała wejść w Polsce ustawa o podniesieniu kar za łamanie przepisów to na pewno przyjęto by ją w tak samo sceptycznie jak ustawę o prawie jazdy.. |
|
|
marcin14 |
Dodany dnia 07-09-2010 16:02
|
SuperVIP![]() Postów: 3 Data rejestracji: 16.03.10 |
Czyli rozumiem, że taki 14 latek po zrobieniu AM będzie mógł wsiąść na jakąś siedemsetke. Chodzi oczywiście o quady. Np. taka Yamaha Raptor 700 na sucho waży jakieś 180kg.
Edytowane przez marcin14 dnia 07-09-2010 16:04 |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 07-09-2010 16:28
|
Z quadami jest akurat loteria bo nie wszystkie mają homologację do poruszania się po drogach publicznych. Ustawodawca przewidział tu przyjście mody z np. Francji na mikrosamochody - pojazdy te mają ograniczenie prędkości do 45km/h podobnie jak motorowery, jednak są od nich znacznie bezpieczniejsze (zawsze coś człowieka chroni, coś więcej niż kask).
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
kacper-k48 |
Dodany dnia 07-09-2010 16:41
|
Biker![]() Postów: 98 Data rejestracji: 19.05.10 |
Chcąc bezpośrednio zrobić A (bez A1 lub A2) musimy poczekać do 24 roku życia. Czy ten przepis jest już wprowadzony ![]() http://www.polska..._50/107404 ![]() |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 07-09-2010 16:46
|
Czy ten przepis jest już wprowadzony ![]() Zacytuje sam siebie Oto jak się przedstawia to co najprawdopodobniej będzie obowiązywać od przyszłego roku.
Edytowane przez hansrpg dnia 07-09-2010 16:46 "Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
kacper-k48 |
Dodany dnia 07-09-2010 16:49
|
Jeżeli wprowadzą takie przepisy, to wyprowadzam sie z Polski wpi**u ![]() http://www.polska..._50/107404 ![]() |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 07-09-2010 16:56
|
wpi**u ![]() A gdzie to ? A wracając do tematu, w Czechach wielu Polaków robi prawko kat. B, jest pełno ogłoszeń o tym w necie, możliwe że i na kat. A też tam się da (bez stresu, w 2 dni) jak wprowadzą to poszukaj, może... Ale sposobów na obejście tego będzie sporo (to pewne, sam wymyśliłem jeden czytając o tym). Co do Niemców to tam to się sprawdza między innymi dla tego że mają drogi jak stół a nie jak ser szwajcarski. "Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
Ryland |
Dodany dnia 07-09-2010 17:01
|
![]() Administrator ![]() Postów: 210 Data rejestracji: 16.03.10 |
Co do tego przepisu to o ile mi wiadomo to nie jest tylko wymysł polskich głów politycznych lecz UE narzuca takie przepisy. Ustawa wchodzi już od ponad roku a może i dłużej, także może do lutego wytrzyma i nie wejdzie. ![]() |
|
|
kacper-k48 |
Dodany dnia 07-09-2010 17:08
|
niestety prawko mogę zdać dopiero za 3 lata ;/ chyba że "jedynki" ....
http://www.polska..._50/107404 ![]() |
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 07-09-2010 18:58
|
![]() Administrator ![]() Postów: 145 Data rejestracji: 16.03.10 |
To mnie uświadamia żeby zaczekać ze zmianą gitary i robić papier, z drugiej strony, jak zaczekam te kilka lat, to odłożę kasę na motor, więc w sumie, co mi tam ;P |
|
|
hujoza1 |
Dodany dnia 07-09-2010 20:25
|
Początkujący biker![]() Postów: 24 Data rejestracji: 16.03.10 |
ja jak kupie motor to do tych 24 lat i tak bede bez prawka jeździł ![]() także mi wszystko jedno, wątpie w to aby mnie złapali ![]() Edytowane przez hujoza1 dnia 07-09-2010 20:26 |
|
|
luki94 |
Dodany dnia 07-09-2010 20:40
|
SuperVIP![]() Postów: 2 Data rejestracji: 16.03.10 |
Ja powiem tak kiedy będę miał kase na ścigacza to go kupuję a jak prawko wejdzie od 24lat czy tam od 20 to jeżeli kupię sobie wcześniej moto to będę jeździł bez prawka. Wiem że wiele osób może napisać że kary, bez prawka nie wolno itd ale co ja na to poradzę skoro jestem od tego uzależniony ![]() 12.180 na 50-tce 12.180 ---72ccm ogółem jak na razie jest 16.020 |
|
|
hujoza1 |
Dodany dnia 07-09-2010 20:53
|
Początkujący biker![]() Postów: 24 Data rejestracji: 16.03.10 |
co z tego ze kary jak i tak cię nie złapią bo bedziesz "zapierdalał" ![]() ja zrobie to samo co ty luki ![]() |
|
|
zarazonymotocyklami |
Dodany dnia 07-09-2010 21:07
|
I proszę bardzo.. Sprawdza się to o czym pisałem wcześniej.. Jak widzicie po wypowiedziach, ilość kierowców bez prawka wzrośnie ewidentnie.. |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 07-09-2010 21:46
|
trucker0000 napisał/a:...HWDP Podejrzewam że twoje jedyne kontakty z policją ograniczyły się do GTA i eurobiznesu, więc skad to HWDP? Czyżby taka moda? Ponadto jak to H ma być skrótem od potocznej nazwy męskiego przyrodzenia to piszemy przez CH. "Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
jnqwy |
Dodany dnia 07-09-2010 22:00
|
![]() Biker ![]() Postów: 192 Data rejestracji: 20.03.10 |
Dopiero po 2 latach posiadania jednej z tych kategorii można będzie ubiegać się o kat. A Czyli jak ja mam teraz A1 powiedzmy ten rok, to w nastepnym roku moge robic A? nie wiem czy to dobrze rozumiem. _____________________________________________ ![]() |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 07-09-2010 22:05
|
Co do szczegółów to ciężko powiedzieć, wejdzie ustawa, wejdą przepisy przejściowe wtedy się okaże. Podejrzewam że jak np. w kwietniu tego roku zrobiłeś prawko mając mniej niż 21 lat, to za 2 lata w kwietniu (2 lata po zdaniu kat.A1) będziesz mógł robić A. Tak na logikę to wygląda i pewnie będzie - liczenie tych 2 lat od wejścia przepisu zamiast od zdania egzaminu było by niezgodne z prawem (dyskryminacja czy coś takiego).
|
Przeskocz do forum: |