Zobacz temat
Eaglets Chopper Team :: INNE :: Moja maszyna
Kawasaki KZ 250 w - Jarecki
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 02-08-2011 14:37
|
![]() Administrator ![]() Postów: 145 Data rejestracji: 16.03.10 |
Kupiłem okazyjnie, bo za 500zł starą 'KaZetę', 83 rok... Kupiłem jakoś w maju ;P Zapuszczona, sporo braków, wiadomo do zabawy... Od tego czasu, powoli, ale powoli, grzebie żeby postawić potwora do jeżdżenia, rama wypiaskowana, pomalowana, doszedłem z elektryką do ładu, nie chce mi się wszystkiego pisać, pochwalić się tylko chciałem, z dniem dzisiejszym udało mi się potwora odpalić! czekam na części już zamówione w najbliższym czasie zacznie jeździć ![]() No i właśnie, jak się rejestruje motór z niemiec... ;D? www.youtube.com/w...1SUfsK4_JQ - krótki filmik imageshack.us/g/3...362rk.jpg/ - zdjęcia ze wczoraj Edytowane przez Jarecki_kombinator dnia 02-08-2011 14:39 |
|
|
chopper bober |
Dodany dnia 02-08-2011 17:16
|
Biker![]() Postów: 133 Data rejestracji: 16.01.11 |
no no fajna powodzenia w pracach ![]() |
|
|
Luksas |
Dodany dnia 02-08-2011 17:20
|
![]() Doświadczony biker ![]() Postów: 289 Data rejestracji: 10.06.11 |
A czemu dopiero teraz się pochwaliłeś? ![]() ![]() |
|
|
Ryland |
Dodany dnia 02-08-2011 20:02
|
![]() Administrator ![]() Postów: 210 Data rejestracji: 16.03.10 |
Ładnie, pracuj dalej! Co do rejestracji to przetłumacz wszystkie dokumenty. Potem musisz udać się do US uiścić opłatę VAT-24, jest to kwota 160zł. A jak to wygląda potem to napiszę Ci może jutro bo wybieram się do Wydziału Komunikacji, zarejestrować swój. ![]() |
|
|
GuRuMyMaster |
Dodany dnia 02-08-2011 21:06
|
![]() Doświadczony biker ![]() Postów: 208 Data rejestracji: 30.06.11 |
Luksas napisał/a: A czemu dopiero teraz się pochwaliłeś? ![]() ![]() pewnie nie chciał zapeszyć ![]() http://www.fotosi...ter/albumy<<<<------Mój King... m .in ![]() |
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 02-08-2011 23:04
|
GuRuMyMaster napisał/a: Luksas napisał/a: A czemu dopiero teraz się pochwaliłeś? ![]() ![]() pewnie nie chciał zapeszyć ![]() Nie mam żadnych zdjęć, nic zupełnie z początków, nie chciało mi się zwyczajnie, ale dziś tak się ucieszyłem z dobrze zainwestowanych pieniędzy (na ślepo) że założyłem temat ;D Ryland - napisz mi coś więcej jak będziesz wiedział cokolwiek, a ile za tłumaczenie briefu? No i jak z tą rejestracją, idę do WK tylko z briefem? |
|
|
mati429 |
Dodany dnia 02-08-2011 23:14
|
![]() Doświadczony biker ![]() Postów: 312 Data rejestracji: 16.03.10 |
"haha działa" to powala ![]() Widzę, że pracę idą powoli ale dokładnie ![]() A czemu kupiłeś taki stary motorek ![]() NSR power ![]() |
|
|
Athemis |
Dodany dnia 02-08-2011 23:20
|
![]() Biker ![]() Postów: 156 Data rejestracji: 16.03.10 |
Kurde, szkoda, że nie ma relacji całej odnowy motorka jak w przypadku Rylanda i jego Kawy GPZ 550, ale życzę powodzenia :]
Edytowane przez Athemis dnia 02-08-2011 23:21 ![]() |
|
|
Ryland |
Dodany dnia 02-08-2011 23:22
|
Kolejnemu dumnemu posiadaczowi Kawasaki pomogę z wielką przyjemnością![]() Podejrzewam, że za tłumaczenie zapłacisz coś w granicach 100zł. Ja osobiście zapłaciłem 220zł (za jedną stronę 55zł) tyle, że moje dokumenty były tłumaczone z języka niderlandzkiego. A tłumaczenie z tych języków jest droższe od tłumaczenia z niemieckiego czy tez angielskiego. Motocykl sprowadzany więc sądzę, że nie ominie Cię opłata VAT-24 jak już pisałem wyżej, ale nie będziesz już musiał płacić podatku od wzbogacenia się, czyli kilka procent z kwoty, za którą kupiłeś maszynę. Co do rejestracji to się przekonam jutro, ale ja ze sobą zabieram wszystkie dokumenty jakie tylko mam, na wszelki wypadek. Powiedz mi jeszcze, masz tabliczkę znamionową? Bo ja jej nie posiadam... ![]() |
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 02-08-2011 23:53
|
Kupiłem bo to było jakoś po sprzedaniu kinga, a ten akurat był tani jak barszcz ![]() No to na razie koszta nie najgorsze. Mam tabliczke, wszystkie numery, nie ma problemu. A jak z przeglądem, jakąś umową kupna czy czymś? |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 03-08-2011 00:38
|
![]() Moderator ![]() Postów: 739 Data rejestracji: 20.05.10 |
Widzę że jednak w singlach zostałeś. Przy odrobinie starań moto będzie się elegancko prezentować, a ten silnik biorąc pod uwagę kulturę pracy i żywotność powinien przez długie lata dawać radość z jazdy. Czekam na więcej materiałów z postępów prac.
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
Zurich |
Dodany dnia 03-08-2011 16:42
|
Biker ![]() Postów: 181 Data rejestracji: 16.03.10 |
Kolega ma takiego, bordowy z dużą ilością chromu... po prostu Piękny Klasyk. Miłego dłubania ![]() Romet Komar -> Kingway -> MW Nie sztuką jest zwrócić na siebie uwagę tonami dodatków i neonów... sztuką jest zrobić to bez nich. |
|
|
GuRuMyMaster |
Dodany dnia 03-08-2011 21:43
|
poskładany powinien być przepiękny ![]() http://www.fotosi...ter/albumy<<<<------Mój King... m .in ![]() |
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 04-08-2011 13:36
|
I jak tam ryland, działałeś coś w kierunku załatwiania papierów? |
|
|
Ryland |
Dodany dnia 04-08-2011 14:56
|
Od dwóch dni jeżdżę po zasranych urzędach i dalej nie załatwiłem. Pierwsze co musisz zrobić aby móc zarejestrować to zapłacić VAT-24, czyli udajesz się do urzędu, bierzesz wniosek, wypełniasz (musisz podać również dane sprzedającego - numer domu, miejscowość, kod pocztowy itp., najlepiej to popatrz sobie na wzór o ile będzie). Następnie udajesz się do kasy gdzie płacisz 160zł i jak to w Polsce bywa dodatkowe 3zł głupiej prowizji ... I na następny dzień udajesz się po zaświadczenie uiszczenia owego podatku (przynajmniej u mnie było dopiero na następny dzień). Potem udajesz się na badanie techniczne. Musisz je zrobić przed rejestracją co jest dla mnie dziwne, bo na stację diagnostyczną to chyba trzeba lawetą albo na przyczepce z motocyklem, bo nie ma się jeszcze tablic ale to nie obchodzi urzędników (wisi im czy zapłacisz 300zł za lawetę jeśli nie masz przyczepki, czy zapłacisz mandat za brak dowodu i tablic)... Następnie udajesz się do Wydziału Komunikacji, gdzie wypełniasz wniosek o rejestrację pojazdu. Jeśli nie masz starej tablicy, mówisz to urzędniczce i wypełniasz kolejny papier (oświadczenie), o tym że motocykl został przywieziony do kraju np. na lawecie bez tablicy rejestracyjnej. Oczywiście na samym początku musisz przetłumaczyć dokumenty. Wczoraj przez przypadek znalazłem cennik z biura tłumaczeń, w którym byłem. Cena przetłumaczenia jednej strony dokumentu z języka niemieckiego na polski to koszt 39zl. Pamiętaj też, że jeśli umowę kupna sprzedaży masz po niemiecku musisz ją przetłumaczyć, jeśli masz w dwóch językach to ok. Radzę się uzbroić w cierpliwość, bo można się mocno zdenerwować już na samym początku. ![]() |
|
|
Jarecki_kombinator |
Dodany dnia 04-08-2011 16:23
|
No... ok. Bo ja nie mam umowy kupna sprzedaży ;D mam sam brief. Musze sobie w takim razie wymyślić jakiegoś Helmuta, sciągnąć z neta umowe pl-de i ją po prostu wypełnić jako ja i jako Helmut zdaje się... Bo rozumiem że ty miałeś już wszystkie papiery z Niderlandów... ![]() Badania to wiedziałem że wcześniej trzeba załatwić, a ile kosztują...? |
|
|
GuRuMyMaster |
Dodany dnia 04-08-2011 17:04
|
sorry że się wtrącam ale może zamiast Helmuta, Adolf ![]() http://www.fotosi...ter/albumy<<<<------Mój King... m .in ![]() |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 05-08-2011 01:46
|
![]() Moderator ![]() Postów: 739 Data rejestracji: 20.05.10 |
Helmut, Adolf będziesz szukał... mas zawsze Hansa pod ręką ![]() Taki mały offik "Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
adik929 |
Dodany dnia 05-08-2011 10:23
|
![]() Biker ![]() Postów: 70 Data rejestracji: 01.05.11 |
Ja się nie znam, więc pytam.. Nie będą tego jakoś sprawdzać? sry za off ale mnie to ciekawi.
-Kto nie jeździ, ten nie żyje- ![]() |
|
|
Ryland |
Dodany dnia 05-08-2011 19:00
|
Tak ja miałem wszystkie dokumenty z Holandii, a trochę tego jest. Ale ile przy tym sobie nerwów napsułem... Już myślałem, że nie zdobędę dokumentów ani nie odzyskam paszportu... ale nie o tym tutaj. Pierwsze badanie techniczne w kraju z tego co mi wiadomo jest troszkę droższe niż normalne okresowe. Pan diagnosta ma Ci tez wydać jakiś kolejny świstek, z którym udajesz się do urzędów z całą resztą makulatury. A sama rejestracja z tego co się dowiadywałem to podobno koszta w granicach 140zł. ![]() |
|
Przeskocz do forum: |