Zobacz temat
Eaglets Chopper Team :: KING :: King - Naprawy
Wymiana tarcz sprzęgłowych
|
|
Toman94 |
Dodany dnia 07-10-2011 13:45
|
![]() Doświadczony biker ![]() Postów: 239 Data rejestracji: 16.03.10 |
Witam Przedstawię jak zdemontować sprzęgło w Choperku i innych podobnych konstrukcyjnie sprzętach. 1. Należy spuścić olej z silnika (jeżeli nie chcemy spuszczać oleju z silnika to przewracamy moto na bok tak aby wałek kopniaka sterczał w kierunku ,,Najwyższego" 2. Odkręcamy kopajkę, odczepiamy linkę sprzęgła i odkręcamy boczny dekiel silnika i uzyskujemy widok taki jak na foto.(to jest akurat sprzęgło z łożyskiem nitowanym, natomiast większość ma łożyska przykręcane na 4 śrubki) ![]() 3. Rozwiercamy 4 nity od koszyczka z łożyskiem sprzęgła (lub odkręcamy 4 śrubki zależy od wersji sprzęgła) i ściągany ten koszyczek razem z łożyskiem. ![]() 4. Odginamy ząbek zabezpieczający nakrętkę przed odkręceniem ![]() 5. Odkręcamy nakrętkę za pomocą specjalnego klucza lub jak ja to robiłem za pomocą śrubokrętu i młotka (gwint jest normalny prawy) ![]() 6. Ściągamy podkładkę zwykłą i ząbkowaną, ![]() ![]() 7. Ściągamy sprzęgło z wału korbowego ![]() ![]() 8. Za pomocą ścisków stolarskich skręcamy tarcze jak na foto, ułatwi to nam zdjęcie zabezpieczenia okładzin ![]() 9. Po zdjęciu zabezpieczenia odkręcamy ściski stolarskie i można wyciągać okładziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składanie sprzęgła odbywa się w odwrotny sposób z dodatkowymi elementami 1. Ważne oby wypustki okładzin sprzęgłowych pokrywały się po złożeniu sprzęgła i naszło nam ono na element przedstawiony na foto ![]() 2. Zakładanie tłumików drgań na złożonym sprzęgle ![]() 3. Nitowanie koszyczka z łożyskiem ![]() by_karol208 Fotki wygasły:/ dodałem zdj ![]() kamil_gs Edytowane przez kamil_gs dnia 11-08-2012 14:01 ![]() |
|
Przeskocz do forum: |