-18 ℃
teraz
-16 ℃
noc
Zobacz temat
 Drukuj temat
Sprzedaż motoroweru przed upływem 6 miesięcy
seba016
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 04-11-2012 19:45
Biker

Data rejestracji: 11.10.11

Witam mam pytanko :) wiem ze jak bd chciał sprzedać moto przed uplywem 6 msc to musze zaplacic podatek ale czy jak wpisze przy sprzedazy w umowie cene niższą niż tą za którą zakupiłem skuter ominie mnie płacenie podatku ?
Chopper 72ccm

klemens244
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 04-11-2012 20:07
Władca szos

Data rejestracji: 08.11.11

Wiem tylko, że jest granica 1000 zł. Jeżeli ją przekroczysz w Umowie Kupna/Sprzedaży to załatwisz opłatę W Urzędzie Skarbowym i dołączasz ja do rejestracji w Urzędzie Komunikacji.

seba016
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 04-11-2012 20:09
Biker

to dwie wgl inne rzeczy ale dzieki :)
Chopper 72ccm

hansrpg
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 04-11-2012 20:12
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 20.05.10

W dość formalnej odpowiedzi podkreślę najważniejsze zdania. Tu jest mowa o aucie ale w przypadku innych pojazdów jest tak samo.

Zgodnie z brzmieniem art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d) ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym osób fizycznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 51 poz. 307 ze zm.) źródłem przychodów jest odpłatne zbycie rzeczy, jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie.
W myśl art. 19 ust. 1 ww. ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych przychodem z odpłatnego zbycia rzeczy, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, jest ich wartość wyrażona w cenie określonej w umowie, pomniejszona o koszty odpłatnego zbycia.
Stosownie do przepisu art. 24 ust. 6 cyt. wyżej ustawy o podatku dochodowym, dochodem z odpłatnego zbycia rzeczy określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d), jeżeli przychód ze sprzedaży nie stanowi przychodu z działalności gospodarczej, jest różnica pomiędzy przychodem uzyskanym ze sprzedaży rzeczy a kosztem ich nabycia, zmniejszona o wartość nakładów poczynionych w czasie posiadania rzeczy.
W myśl art. 9 ust. 3 powyższej ustawy o podatku dochodowym, dochodem ze źródła przychodów jest nadwyżka sumy przychodów z tego źródła nad kosztami ich uzyskania osiągnięta w roku podatkowym. Jeżeli koszty uzyskania przekraczają sumę przychodów, różnica jest stratą ze źródła przychodów.
W świetle ww. uregulowań sprzedaż samochodu przed upływem pół roku licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie, za cenę niższą niż cena nabycia nie spowoduje powstania dochodu i związanego z tym podatku. Powstanie strata. Z uwagi na fakt, że ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nie przewiduje konieczności składania deklaracji z tego tytułu w ciągu roku podatkowego, przychody i koszty należy wykazać w zeznaniu rocznym składanym za rok podatkowy, w którym dokonano zbycia rzeczy.
Jednocześnie należy zwrócić uwagę na fakt, iż zgodnie z dalszym brzmieniem ww. art. 19 ust. 1 cytowanej ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych – jeżeli wartość wyrażona w cenie określonej w umowie odpłatnego zbycia rzeczy znacznie odbiega od ich wartości rynkowej, organ podatkowy określi przychód ze sprzedaży rzeczy w wysokości wartości rynkowej.
Edytowane przez hansrpg dnia 04-11-2012 20:14
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

seba016
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 04-11-2012 20:22
Biker

Dobrze zrozumiałem ? Że nie bede musiał płacić żadnego podatku ale moi rodzice w zeznaniu rocznym bedą musieli wpisać zbycie się motoroweru ?

Chopper 72ccm

hansrpg
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 04-11-2012 20:52
Awatar

Moderator

Jak chcą wykazać stratę podatkową czyli obniżyć podstawę podatku to tak. Jeśli jednak wolą nie kusić skarbówki to fakt ten można pominąć.
Edytowane przez hansrpg dnia 05-11-2012 12:19
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

seba016
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 04-11-2012 21:15
Biker

Aha dzięki wielkie leci pomógł :)
Chopper 72ccm

hansrpg
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 05-11-2012 12:21
Awatar

Moderator

Poprzednią wypowiedź edytowałem, ale zamieszczam tu informację o drobnym błędzie jaki mi się do niej wkradł. Napisałem o obniżeniu podatku należnego, jednak powstała strata obniża tylko podstawę podatku, czyli w przybliżeniu odlicza się jej 1/5 od samego już podatku należnego.
prof. J. Bralczyk

Przeskocz do forum: