-18 ℃
teraz
-16 ℃
noc
Zobacz temat
 Drukuj temat
Metaliczne stuki.
pawelka23
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 01-12-2012 21:43
Awatar

Doświadczony biker

Data rejestracji: 31.08.10

Witam :)
Mam już od dawna pewien problem, mianowicie z silnika dochodzą głośne, metaliczne stuki. Słychać je wyraźnie nawet przy moim wydechu bez dwóch przegród i z założonym kaskiem. Co ciekawe, stuki pojawiają się tylko podczas przyspieszania, wkręcania na obroty, ogólnie wtedy kiedy silnik pracuje pod obciążeniem. Im ono większe, tym stukanie jest głośniejsze. Zbytnio się tym nie przejmowałem ale zauważyłem, że stuki stały się głośniejsze i to mnie niepokoi. Dochodzą one z wnętrza silnika, okolic wału korbowego.
Mam kilka hipotez na temat przyczyn tego zjawiska, ale chciałbym usłyszeć najpierw Waszą opinię ;)

Pozdrawiam

KML_TDU
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 01-12-2012 21:47
Moderator

Data rejestracji: 13.04.12

Sprawdz czy po wciśnieciu sprzegła i odkreceniu gazu tez stuka to bedziemy wiedzieć czy skrzynia czy układ korbowo-tłokowy, ja sądze ze łożyska na wale mogą walić (tak jak z panewkami w autach)

hansrpg
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2012 12:21
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 20.05.10

A ja spytam o banał czyli czy łańcuch jest odpowiednio naciągnięty?
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

klemens244
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 04-12-2012 07:58
Władca szos

Data rejestracji: 08.11.11

Miałem identyczne odgłosy w dwusuwie. U mnie był to luz na sworzniu tłoka. Tu może też być luz na wykorbieniu wału.

Przeskocz do forum: